HOITO
Katso kuvaohjeet osasta Kirjasto
Hoitomenetelmä

Hoito helpottaa erittäin merkittävästi luki- ja oppimishäiriötä, lisää lukunopeutta ja vähentää merkittävästi lukuvirheitä, parantaa visuaalista ja kuulonvaraista hahmottamista, koordinaatiota ja parantaa näiden reaktiivisten vaikutusten purkua. Opiskelu ja tulosten saavuttaminen helpottuvat.
Koska hoitojen seurauksena tulee verisuonien laajeneminen ja verenpaineen lasku, ei ilman lääkärin kannanottoa suositella sydänpotilaille tai muille, joille tämä voisi aiheuttaa vaaratekijän. Hoidon jälkeen käsinojallisessa tuolissa istuminen 2 min on välttämätön. Jos luki-oppimishäiriötä hoidettaessa lukunopeus tai oikein lukeminen ei tällöin parane, se on merkki molemminpuolisuudesta. Mitataan ennen ja jälkeen hoidon. Tällöin hoidetaan vastakkainenkin puoli, jolloin tulos paranee kokemuksen mukaan.
Jos hoitojen tuloksen oltua hyvä yhden puolen hoidolla, se heikkenee, kyseessä on molemminpuolinen OCI eli kaarikäytävän otokonioärsytys. Tällöin tehdään toisenkin puolen hoidot. Se on sitä todennäköisenpää, mitä hankalampi on vaivan lähtötilanne. Jatkossa tehdään molempien puolten hoitoja. Ks yllä muutkin vihjeet molemminpuolisuudesta.
Jos halutaan maksimaalinen tulos, hoito on joka aamu jatkuvasti.
Voi kokeilla hoitojen harventamista jos teho säilyy.

Lempertin asentohoito
1. Maataan selällään pää vaakasuorassa puoli minuuttia.
2. Käännytään terveen korvan puoleiselle kyljelle laittaen kädet pään alle niin, että pää on vaakasuorassa puolen minuutin ajan tai kunnes mahdollinen pyörittävä tunne lakkaa. Pää ei saa nousta ylös kääntyessä.
3. Käännytään vatsalleen otsa alimpana puolen minuutin ajan, nenä alaspäin.
4. Käännytään niin, että hoidettava korva jää alimmaksi kädet pään alla, pää on vaakasuorassa puoli minuuttia. Jos potilaan pää vapisee, tue sitä käsillä liikkumattomaksi. Vapina on kääntymisen jälkeinen kaarikäytävästimulaatio ja jatkuu pidempään, jos pään annetaan liikkuen stimuloida lisää.
5. Lopuksi noustaan istumaan. Istumaan noustessa saattaa tulla voimakas pyörittävä tunne. Pidä kiinni potilaan olkapäistä tukevasti. Odotetaan kunnes pyörittävä tunne ohi. Sen jälkeen potilas istuu tuoliin, jossa on tukeva selkänoja ja hyvät käsituet, 2-3 minuuttia tai tarvittava aika.
6. Tavallisesti potilaan kaula lämpenee kaulalihasten rentoutuessa. Mittauksissa on todettu sympatikotonian lasku, hälytysreaktio kompensaationa jää tarpeettomaksi. Tavallisesti potilas seuraavaksi havaitsee myös selän pitkien lihaksien lämpenemisen niiden rentoutuessa.

Rahkon asentohoito
1. Potilas makaa kyljellään sängyllä se korva ylöspäin, jossa superiorinen kaarikäytävä on affisoitunut. Pää roikkuu sängyn tuella noin 20-25 astetta alaspäin puoli minuuttia tai kunnes huimaus helpottaa.
2. Tuetaan kädellä pää vaakasuoraan asentoon puoli minuuttia, edelleen kyljellä maaten.
3. Tuetaan kädellä päätä hieman ylöspäin noin 20 astetta noin puoli minuuttia.
4. Potilas nousee istumaan. Tutkija pitää olkapäästä kiinni, koska ylös noustessa voi tulla myös voimakas huimauksen tai pyörittävä tunne. Odotetaan, kunnes huimaus on ohi.
5. Potilas istuu tuolissa kädet käsinojilla selkä hyvin tuettuna jälleen 2-3 minuuttia. Tänä aikana yleensä lämpöreaktio etenee reisiin ja pohkeisiin.
6. Tarkista tässä vaiheessa tarkan näkökentän laajeneminen, näkömuutokset: tuliko lisää valoa, värien voimakkuuden kasvu, kontrastin kasvu, erotustarkkuuden kasvu, havainnon nopeutuminen, on pään liikkeen jälkeen heti tarkka kuva: kuvan viive poissa. ja kuuleeko hyvin vaikeat sanat oikein. Ks selostus yllä kohta : Toinen vihje.

Epleyn asentohoito posteriorinen kaarikäytävä
1. Henkilö makaa selällään pää käännettynä hoidettavan korvan puolelle n 45 astetta hieman roikkuen n 30 sek
2. Pää käännetään toiselle puolelle vastakkaiseen asentoon .
Pidetään n 30 sek
3.Käännytään kyljelleen ja nenä soittaa vinosti alas n 45 asteen kulmassa. Pidetään n 30 sek.
4. Noustaan istumaan
5. Tue hartioita, kunnes liiike lakkaa ja olo OK
6. Tuoliin istumaan 2 min.

Semontin asentohoito
Tätä hoitoa suositellaan, koska vain yhdensuuntainen kaulankierto, silloin kun sillä merkitystä
1. Istutaan sängyn tms. reunalla jalat reunan yli.
2. Kallistaen makuulle vaurion puolelle käännetään päätä noin 45 astetta vaakatasosta ylöspäin 45 sekuntia.
4. Noustaan istumaan ja saman tien vastakkaiselle puolelle kyljelleen, pää edelleen samassa asennossa vartaloon nähden 45 sekuntia.
5. Noustaan istumaan, ja kuten edellä
Potilas kävelee jonkin verran edestakaisin. Potilas opettelee käyttämään käsiään uudelleen kompensatorisissa kädenliikkeissä kävellessä. Kehotetaan potilasta kävellessä katsomaan välillä sivuille. Tämä siksi, että jos hän tuijottaa eteensä kiintopistettä hakien kuten ennenkin, tasapaino ei kompensoidu normaaliin tapaan, vaan hän seuraa yhtä pistettä, jolloin se haittaa luonnollisia kehon hahmotusta.

 

Kotihoito: itsehoito.
Joka aamu asentohoidot.

Seikkaperäinen selostus

Hoito-ohjearkistoon